Ik voel de dader in mij

Slechte dagen heb ik, nu #metoo ook vaste voet in Nederland heeft gekregen. Ik lig wakker, huil veel en praat eindeloos met vrienden over mijn woede op de mol en wat het allemaal met iedereen doet enzo.

Ik word pas weer rustig als ik naar Dominee Gremdaat heb geluisterd, die me uit de kolkende zee van meningen, walging en woede haalt naar een iets relativerender, rustiger vaarwater.
Dan pas realiseer ik me met een schok dat de dader in mij me het meest pijn doet.

En ik wil dat ook benoemen.

En ik wil dat ook benoemen. Niet om die lulmol vrij te pleiten of ali of vieze jeroentje, maar vooral omdat ik me er zo sterk van bewust ben dat in elk mens een slachtoffer huist en dat er ook in elk mens een dader zit. En als we de dader niet leren kennen, dan wordt hij nooit ontmaskerd.

Dus bij dezen stel ik mijn dader aan je voor: Ik ben over grenzen van mensen gegaan. Ik heb vroeger op school kinderen gepest en niet ingevoeld wat zij daarbij doormaakten. Ik heb mijn kinderen gemanipuleerd, ik ben vreemd gegaan, ik ben bot geweest tegen mensen die ik niet begreep. Ik heb medewerkers uit mijn team het vuur aan de schenen gelegd als ik vond dat ze dingen anders moesten doen, ik heb mijn vrienden overladen met zielige verhalen, ik ben onhartelijk geweest tegen mijn zussen en heb lelijk gedaan als ik een slechte bui had in een winkel. Ik heb van alles diepe spijt, en weet ook dat het niet ongedaan gemaakt kan worden, ook niet door vergeving van iemand of hartelijke woorden van mensen die ik niet heb gekwetst. En ik weet zeker dat het met deze spijtbetuiging of kennismaking of wat het ook is, niet afgelopen is. Mijn dader laten kennen is misschien een begin.

Het is vast dom dat ik dit nu schrijf op een openbaar platform, en wie weet wie mij dit nu kwalijk neemt of misschien zijn er wel mensen die gaan zeggen: dat moet je niet in het openbaar doen, dat schaadt jezelf. Ik hoor ook nu al de mensen die van mij houden zeggen: je maakt jezelf veel te zwart.

Maar dat is niet zo. Het juiste verhaal is dat ik ook dader ben en dat onder ogen wil zien. En leven.

#hetjuisteverhaal #daderslachtoffer #boos #verdrietig #eng